Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Aktualności

Wyniki oględzin żołądków kormoranów pozyskanych w obwodach rybackich nr. 4 i 5 rzeki San

Aktualności | 2011-05-25 | Publikujący: Okręg PZW w Krośnie

sekcja żołądków kormoranów

 

 

 

Prof. dr hab. Tomasz Mikołajczyk

 

 

WYNIKI

Oględzin żołądków kormoranów pozyskanych w obwodach rybackich nr. 4 i 5 rzeki

San.

 

 

W dniu 30 marca 2011 otrzymano 12 szt. głęboko zamrożonych żołądków i części przewodów pokarmowych kormoranów, które wg. załączonego opisu zostały zastrzelone nad rzeką San w granicach obwodów rybackich nr. 4 i 5 w miesiącach styczeń i luty 2011. Po rozmrożeniu dokonano oględzin i oceny zawartość treści żołądkowej. Wykonano również dokumentacje fotograficzną. Oględzin dokonali pracownicy naukowi Katedry Ichtiobiologii i Rybactwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie: Prof. dr hab. Tomasz Mikołaj czyk, dr Paweł Szczerbik, mgr Michał Nowak, mgr Dominik Sitko.

Ogółem z 12 żołądków wydobyto, oznaczono oraz zmierzono 16 szt ryb należących do 4 gatunków: Pstrąg potokowy (10 szt.), Lipień (2 szt.) , Brzana (1 szt.) oraz świnka (3 szt.). Wydobyto również kości całkowicie strawionych ryb   które poddane zostaną analizie w celu oznaczenia gatunku.

Poniżej przedstawiono zawartość poszczególnych żołądków:

żołądek nr. 1. - Pstrąg potokowy 26 cm oraz lipień ok. 25 cm. (fot)

żołądek nr. 2. - Pstrąg potokowy 3 szt. (27, 23 i ok.20 cm)

żołądek nr. 3.- Brzana 34 cm (fot)

żołądek nr. 4.- Pstrąg potokowy 2 szt. (24.5 i 24 cm) (fot)

żołądek nr. 5. - Pstrąg potokowy 28 cm.

żołądek nr. 6. - Pstrąg potokowy ok. 28 cm

żołądek nr. 7.- Świnka (fragment ogona o długości 16 cm)

żołądek nr. 8. - Pstrąg potokowy 28 cm.

żołądek nr. 9.- Lipień 13.5 cm (ewentualnie łosoś, do zbadania)

żołądek nr. 10. - Pstrąg potokowy 27cm

żołądek nr. 11. - Świnka 36 cm

żołądek nr. 12. - Świnka 37 cm (fot)


 

Na uwagę zasługuje fakt iż w 10 żołądkach stwierdzono bardzo silną, wręcz masową inwazję pasożytów (nicieni).

 

 

 

W załączeniu - zdjęcia

 

 

 

Poleć znajomemu

Dodaj komentarz

Informacja
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.